Hjem
Undersøkende journalistikk
Alle Saker

Fagstoff fra sujo

Vi er spesialister på undersøkende journalistikk og er tilknyttet Universitetet i Bergen. Derfor kan vi arbeide med alle norske redaksjoner om graveprosjekter. Vi kan også bidra til å koordinere samarbeidsprosjekt og skaffe finansiering via støtteordninger. Vi har et stort nettverk i inn- og utland.

Til høsten går følgende emner: Fra idé til publisering i et graveprosjekt, Historiefortelling i et undersøkende prosjekt og Etikk i undersøkende journalistikk.

- En milepæl er nådd
Nyhet
3.7.24

I løpet av de siste dagene er 53 studenter ferdige med sin mastergrad i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen (UiB). Det er rekordhøye søkertall til kullet som begynner til høsten.

Utvikler nyskapende KI-verktøy for lokalpolitikk
Nyhet
17.6.24

Et nytt verktøy drevet av kunstig intelligens skal automatisere og strukturere arbeidet med å dekke lokalpolitikk i Norge. SUJO arbeider for at alle norske journalister skal få tilgang til et system som forenkler og videreutvikler journalistikken.

Etikk i undersøkande journalistikk (UJO 667)
Masteremner
6.5.24

Undersøkende journalistikk skal først og fremst beskytte mennesker mot urett og overgrep. For redaksjonelle medarbeidere handler det ofte om en balansegang: Vi skal på den ene side være uredde og pågående, og på den andre side unngå unødige skadevirkninger.

Fra idé til publisering i et graveprosjekt (UJO 660)
Masteremner
6.5.24

Her lærer du mer om å utvikle en idé til et fullverdig gravedesign på alle relevante nivå, fra prosjektstart til publisering, og skal kunne drøfte etiske, praktiske og metodiske tema knyttet til graveprosjekt. Emnet lærer deg å utvikle en idé til et fullverdig gravedesign fra prosjektstart til publisering. Du blir tryggere i rollen og kan drøfte etiske, praktiske og metodiske tema knyttet til graveprosjekt.

Historiefortelling i undersøkende journalistikk (UJO663)
Masteremner
6.5.24

Nyheit! Hvordan setter man sammen bitene fra undersøkende journalistikk til en god historie? Landets beste fortellere lærer deg å komponere en god historie.

Gode tips for å avsløre falske lydopptak
Undersøkende journalistikk
25.4.24

Ekte stemmer som klones av maskinlæringsverktøy manipulerer publikum og er en økende trussel mot demokratiske valg. Her er en trinn-for-trinn-prosess for å analysere potensielle lyd-deepfakes utviklet av GIJN.

Samarbeidsdesken er i full sving
Prosjekt
25.4.24

Lokalavisene er godt i gang med å lage relevant, lokal journalistikk basert på Samarbeidsdeskens første researchpakke, om hvordan norske kommuner håndterer flyktninger fra Ukraina.

Masterstudent fikk SKUP-prisen
Undersøkende journalistikk
17.4.24

Bendik Reed Årvik er masterstudent i undersøkende journalistikk og utførte prosjektetdelen i gravegruppa til Bergens Tidende. Nå er teamet tildelt selveste Skup-prisen for 2023.

Avslør økonomisk kriminalitet med undersøkende journalistikk som metode
Kurs
16.4.24

Hvordan kan undersøkende journalistikk føre til nye lover mot korrupsjon og hvitvasking av penger? Vi får besøk av Scott Greytak fra Transparency International for å se på hvordan statlige myndigheter skjuler økonomisk kriminalitet, og hvordan gravejournalister kan avsløre dette.

2023: Brukte 2 timer og 48 minutter på å knuse Shabana Rehmans stiftelse
Prosjekt
8.4.24

Født fri-saken avdekker svakt rettsvern når private gransker på vegne av offentlige myndigheter. Hva skjedde og hvem ville at det skulle skje? Hvordan bør journalister nærme seg kilder som ikke vil stille opp?

Studere deltid til høsten? Søk nå
Nyhet
5.4.24

I høst tilbyr vi tre masteremner i gravejournalistikk: Etikk, Historiefortelling og Fra idé til publisering i et graveprosjekt. Søknadsfrist er 15. april.

Vi trenger bedre journalistikk på ekstremistgrupper
Undersøkende journalistikk
12.3.24

Hvordan får mediene bedre tilgang og avsløringer uten å gå på akkord med journalisters sikkerhet eller bli brukt som mikrofonstativ?

Teknologi, kunstig intelligens og gravejournalistikk (UJO 668)
Masteremner
12.3.24

Emnet ser på forholdet mellom teknologi og gravejournalistikken si samfunnsrolle. Emnet vil visa korleis moderne journalistisk relevant teknologi, som kunstig intelligens, har historiske røter. Det vil også ha ein etisk dimensjon, der teknologiens etiske og juridiske rammevilkår vil bli kritisk analysert.

2024: Slik laget de kritisk journalistikk om to døde helter
Prosjekt
1.3.24

Da Vårt Land publiserte kritiske saker om to avdøde - forkynneren Einar Lundby og psykiateren Gordon Johnsen - ble de kritisert av leserne for å skape sensasjonsjournalistikk.

Masterstudent avslørte at BRING-sjåfører må kjøre i krig
Prosjekt
29.2.24

Forsvaret har kontrakt verdt 50 millioner med transportselskapet Bring. Denne avsløringen har Ingrid Borvik ved SUJO og UiB publisert i Klassekampen.

Seminar: Hvorfor har norsk gravejournalistikk fått en ny vår?
Undersøkende journalistikk
19.2.24

Lokale og regionale aviser driver i dag med graving og avsløringer vi før bare forventet av store riksmedier. Hvordan har dette skjedd? Se opptaket av seminaret hos Fritt Ord.

Kunstig intelligens åpnet opp det store informasjonshvelvet
Undersøkende journalistikk
14.2.24

Sydsvenskans Inas Hamdan så at Al Jazeeras spredte konspirasjonsteorier og falske nyheter om Sverige. Etter å ha samlet inn et stort materiale, ble kunstig intelligens avgjørende for å finne en tydelig retning på prosjektet.

Hun er student nummer 100
Nyhet
8.2.24

Kristine Bentestuen Ludvigsen er student nummer 100 på erfaringsbasert master i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen og SUJO.

2023: Jakten på de viktige mineralene
Prosjekt
31.1.24

Europa skriker etter mer mineraler, men er avhengig av Kina og Russland for å sikre forsyningssikkerheten. Det store europeisk graveprosjektet Gruvefeber avdekker at norske forekomster vil være viktige, men konfliktfylte. Det undersøkende prosjektet er satt i gang av Investigate Europe med journalister fra 11 land. Norske mediepartnere er Telemarksavisa TA, Nordlys, NRK Sápmi, Stavanger Aftenblad og Dag og Tid.

Meld deg på SKUPs lederskole
Kurs
29.1.24

Den 11.-12. april arrangerer vi sammen med SKUP og Norsk redaktørforening SKUPs lederskole for første gang.

Styrker lokalavisenes mulighet til å drive med datajournalistikk
Nyhet
29.1.24

En ny samarbeidsdesk styrker arbeidet med fordypende journalistikk i mindre redaksjoner. I februar starter det unike samarbeidet mellom LLA-avisene, NRK og SUJO.

KI trenger etikkverktøy
Undersøkende journalistikk
19.1.24

Timmy Gresshoppe hjalp Pinocchio å skille mellom rett og galt. Kan en kunstig «moralsk rådgiver» gjøre samme nytte for maskiner som møter etiske utfordringer? Ja, mener professor Marija Slavkovik ved UiB.

2023: Glokalt samarbeid om plastproblemet
Prosjekt
17.1.24

Over 30 norske går sammen om å granske plastens reise fra husstand til mottak. Ved å dele ressurser, ble prosjektet mye større enn den enkelte redaksjon selv var i stand til å dekke.

Avansert research (UJO 662)
Masteremner
15.1.24

Masteremnet har gir deg avansert kunnskap om og ferdigheter i å løse arbeidsoppgaver som er relevante for dyptgående gravejournalistikk. Man lærer å følge pengestrømmer ut av landet, navigere i selskapsstrukturer, samt avansert personsøk. Studiet gir avansert kunnskap om korrupsjon og hvordan du får innsyn i reelle rettighetshavere.

Å reportasjelede undersøkende journalistikk (UJO 661)
Masteremner
15.1.24

Gjennom studiet lærer du deg å lede undersøkende journalistiske prosjekter og videreutvikle deg som reportasjeleder. Ledelse av undersøkende journalistikk er et eget fag, der metodebruk, etikk og ledelse står sentralt. Du lærer arbeidsmetodikker for gjennomføring av undersøkende journalistiske prosjekter, i rollen som journalist eller som reportasjeleder/redaktør. Du får innføring i hvordan man skal arbeide systematisk gjennom de forskjellige fasene i et undersøkende prosjekt.