Hjem
Undersøkende journalistikk
Alle Saker

Fagstoff fra sujo

Vi er spesialister på undersøkende journalistikk og er tilknyttet Universitetet i Bergen. Derfor kan vi arbeide med alle norske redaksjoner om graveprosjekter. Vi kan også bidra til å koordinere samarbeidsprosjekt og skaffe finansiering via støtteordninger. Vi har et stort nettverk i inn- og utland.

Masterstudent avslørte at BRING-sjåfører må kjøre i krig
Prosjekt
22.2.24

Forsvaret har kontrakt verdt 50 millioner med transportselskapet Bring. Denne avsløringen har Ingrid Borvik ved SUJO og UiB publisert i Klassekampen.

Seminar: Hvorfor har norsk gravejournalistikk fått en ny vår?
Undersøkende journalistikk
19.2.24

Lokale og regionale aviser driver i dag med graving og avsløringer vi før bare forventet av store riksmedier. Hvordan har dette skjedd? Se opptaket av seminaret hos Fritt Ord.

Vil du kode et nytt KI-verktøy for norske journalister?
Undersøkende journalistikk
15.2.24

Er du student, kan koding og vil bidra til et KI-drevet verktøy for norske journalister? Brenner du for innsyn, åpenhet og kritisk journalistikk innenfor politikk- og samfunnsliv. Bli med på laget som utvikler noe helt nytt.

Kunstig intelligens åpnet opp det store informasjonshvelvet
Undersøkende journalistikk
14.2.24

Sydsvenskans Inas Hamdan så at Al Jazeeras spredte konspirasjonsteorier og falske nyheter om Sverige. Etter å ha samlet inn et stort materiale, ble kunstig intelligens avgjørende for å finne en tydelig retning på prosjektet.

Teknologi, kunstig intelligens og gravejournalistikk (UJO 668)
Masteremner
13.2.24

Emnet ser på forholdet mellom teknologi og gravejournalistikken si samfunnsrolle. Emnet vil visa korleis moderne journalistisk relevant teknologi, som kunstig intelligens, har historiske røter. Det vil også ha ein etisk dimensjon, der teknologiens etiske og juridiske rammevilkår vil bli kritisk analysert.

Hun er student nummer 100
Nyhet
8.2.24

Kristine Bentestuen Ludvigsen er student nummer 100 på erfaringsbasert master i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen og SUJO.

2023: Jakten på de viktige mineralene
Prosjekt
31.1.24

Europa skriker etter mer mineraler, men er avhengig av Kina og Russland for å sikre forsyningssikkerheten. Det store europeisk graveprosjektet Gruvefeber avdekker at norske forekomster vil være viktige, men konfliktfylte. Det undersøkende prosjektet er satt i gang av Investigate Europe med journalister fra 11 land. Norske mediepartnere er Telemarksavisa TA, Nordlys, NRK Sápmi, Stavanger Aftenblad og Dag og Tid.

Meld deg på SKUPs lederskole
Kurs
29.1.24

Den 11.-12. april arrangerer vi sammen med SKUP og Norsk redaktørforening SKUPs lederskole for første gang.

Styrker lokalavisenes mulighet til å drive med datajournalistikk
Nyhet
29.1.24

En ny samarbeidsdesk styrker arbeidet med fordypende journalistikk i mindre redaksjoner. I februar starter det unike samarbeidet mellom LLA-avisene, NRK og SUJO.

KI trenger etikkverktøy
Undersøkende journalistikk
19.1.24

Timmy Gresshoppe hjalp Pinocchio å skille mellom rett og galt. Kan en kunstig «moralsk rådgiver» gjøre samme nytte for maskiner som møter etiske utfordringer? Ja, mener professor Marija Slavkovik ved UiB.

2023: Glokalt samarbeid om plastproblemet
Prosjekt
17.1.24

Over 30 norske går sammen om å granske plastens reise fra husstand til mottak. Ved å dele ressurser, ble prosjektet mye større enn den enkelte redaksjon selv var i stand til å dekke.

Etikk i undersøkande journalistikk (UJO 667)
Masteremner
16.1.24

Undersøkende journalistikk skal først og fremst beskytte mennesker mot urett og overgrep. For redaksjonelle medarbeidere handler det ofte om en balansegang: Vi skal på den ene side være uredde og pågående, og på den andre side unngå unødige skadevirkninger.

Avansert research (UJO 662)
Masteremner
15.1.24

Masteremnet har gir deg avansert kunnskap om og ferdigheter i å løse arbeidsoppgaver som er relevante for dyptgående gravejournalistikk. Man lærer å følge pengestrømmer ut av landet, navigere i selskapsstrukturer, samt avansert personsøk. Studiet gir avansert kunnskap om korrupsjon og hvordan du får innsyn i reelle rettighetshavere.

Å reportasjelede undersøkende journalistikk (UJO 661)
Masteremner
15.1.24

Gjennom studiet lærer du deg å lede undersøkende journalistiske prosjekter og videreutvikle deg som reportasjeleder. Ledelse av undersøkende journalistikk er et eget fag, der metodebruk, etikk og ledelse står sentralt. Du lærer arbeidsmetodikker for gjennomføring av undersøkende journalistiske prosjekter, i rollen som journalist eller som reportasjeleder/redaktør. Du får innføring i hvordan man skal arbeide systematisk gjennom de forskjellige fasene i et undersøkende prosjekt.

Fra idé til publisering i et graveprosjekt (UJO 660)
Masteremner
15.1.24

Her lærer du mer om å utvikle en idé til et fullverdig gravedesign på alle relevante nivå, fra prosjektstart til publisering, og skal kunne drøfte etiske, praktiske og metodiske tema knyttet til graveprosjekt. Emnet lærer deg å utvikle en idé til et fullverdig gravedesign fra prosjektstart til publisering. Du blir tryggere i rollen og kan drøfte etiske, praktiske og metodiske tema knyttet til graveprosjekt.

Aktuelle tilbud våren 2024
Nyhet
12.1.24

Nytt masteremne i kunstig intelligens som gir studiepoeng, samt en rekke tilbud i samarbeid med Stup-ordningen. Våren 2024 kan du for alvor heve kompetansenivået ditt som journalist.

Når KI er en drittsekk
Nyhet
12.1.24

KI kan være en skikkelig rasistisk, sjåvinistisk drittsekk. Informatiker Samia Touileb forklarer hvorfor det er sånn og hvorfor vi bør være bekymret.

Masterprogram i undersøkande journalistikk (HEILTID)
Masteremner
11.1.24

På UiB sitt masterprogrammet i undersøkande journalistikk får du jobbe med å avdekke kritikkverdige tilhøve i samfunnet gjennom eit undersøkande, langsiktig journalistisk prosjekt. Søknadsfrist: 15. april.

2019: Bergens Tidende får pris for fattigdomsserie
Prosjekt
10.1.24

Etter 49 publiseringer fra Bergens Tidende mener Schibsteds jury at artikkelserien er «unik og autentisk».

Klimaredaksjons 10 beste tips
Undersøkende journalistikk
10.1.24

NRKs klimaredaksjon har ti konkrete tips til bedre klimajournalistikk.

Slik bruker Svenska Dagbladet KI i det daglige
Undersøkende journalistikk
10.1.24

Stiftelsen Tinius inviterte ledende KI-folk i Norden til frokostmøte for tips til redaksjonell bruk. Se Svenska Dagbladets Madelaine Levy fortelle om hva som har gått bra - og det som tryner.

About us
Nyhet
10.1.24

Founded in 2018, the Center for Investigative Journalism (SUJO) at the University of Bergen is the only one of its kind in the Nordic region.

Gode råd om valgdekning
Kurs
10.1.24

Her er gode verktøy og kompetansemiljøer du kan dra nytte av.

Å lete etter historier i datasett
Undersøkende journalistikk
10.1.24

Å analysere data krever et høyt nivå av kreativitet. Det handler om problemløsning for å finne svar. Svarene er informasjonsgull som finnes i datasettet.

Slik graver du i kommuneøkonomi
Kurs
10.1.24

Ved å sammenlikne kommuner gjennom indekser kan det gjøres mye god journalistikk. Overraskende nok er det liten eller ingen sammenheng mellom kostnader og kvalitet.