Hjem
Undersøkende journalistikk
Prosjekter
senter for undersøkende journalistikk

Undersøkende prosjekter vi har bidratt til

SUJO hjelper redaksjoner med å utvikle et godt undersøkende journalistisk prosjekt. Samtidig gir vi dem verktøy for videre undersøkende arbeid. Systematikk, metode, etikk, dataanalyse, formidling, selvledelse og ledelse av undersøkende prosjekter er noe av det vi tilbyr hjelp til. Flere av prosjektene har vunnet priser.

2024: Slik laget de kritisk journalistikk om to døde helter
Vårt Land
Vårt Land
3.1.2024

Da Vårt Land publiserte kritiske saker om to avdøde - forkynneren Einar Lundby og psykiateren Gordon Johnsen - ble de kritisert av leserne for å skape sensasjonsjournalistikk.

2023: Jakten på de viktige mineralene
1.31.2024

Europa skriker etter mer mineraler, men er avhengig av Kina og Russland for å sikre forsyningssikkerheten. Det store europeisk graveprosjektet Gruvefeber avdekker at norske forekomster vil være viktige, men konfliktfylte. Det undersøkende prosjektet er satt i gang av Investigate Europe med journalister fra 11 land. Norske mediepartnere er Telemarksavisa TA, Nordlys, NRK Sápmi, Stavanger Aftenblad og Dag og Tid.

2023: Glokalt samarbeid om plastproblemet
1.17.2024

Over 30 norske går sammen om å granske plastens reise fra husstand til mottak. Ved å dele ressurser, ble prosjektet mye større enn den enkelte redaksjon selv var i stand til å dekke.

2023: Brukte 2 timer og 48 minutter på å knuse Shabana Rehmans stiftelse
Nettavisen
Nettavisen
4.8.2024

Født fri-saken avdekker svakt rettsvern når private gransker på vegne av offentlige myndigheter. Hva skjedde og hvem ville at det skulle skje? Hvordan bør journalister nærme seg kilder som ikke vil stille opp?

2022: Asylbarna som forsvant
NRK
NRK
10.28.2023

En god ide hos våre studenter ble realisert gjennom vårt nettverk. Sammen med NRK ble det publisert en rekke saker om asylbarna som forsvant - og ingen myndigheter tok ansvar for. Ble hedret med årets studentpris under Gullparaplyen i Bergen.

2021: Spesialundervisning i skolen
Bergens Tidene
Bergens Tidene
10.28.2023

Barn har rett på spesialundervisning om de her lese- og skrivevansker, utviklingshemminger, eller andre former for utfordringer på skolen. Men under pandemien mistet mange sårbare elever denne undervisningen, viser et undersøkende prosjekt vi realiserte sammen med Bergens Tidende.

2019: Vindparadiset
TV 2
TV 2
10.28.2023

De utenlandske eierne av Tellenes vindpark i Rogaland betaler minimalt med skatt i Norge, men flytter likevel store pengesummer ut av landet. Vindparken eies gjennom flere selskaper i land med lite eller ingen skatt, blant annet en øy i Det karibiske hav. Avsløring fra TV 2.

2019: Bergens Tidende får pris for fattigdomsserie
Bergens Tidende
Bergens Tidende
1.10.2024

Etter 49 publiseringer fra Bergens Tidende mener Schibsteds jury at artikkelserien er «unik og autentisk».

2019: Da høyfjellshotellet ble akuttmottak
Dølen
Dølen
10.28.2023

I løpet av hektiske høstdager i 2015 blir Rondablikk høyfjellshotell omgjort til akuttmottak for asylsøkere. Et drøyt halvår etterpå går driften av hotellet konkurs. Tilbake sitter en rekke ubetalte leverandører.

2019: Ringvirkninger av fiskeoppdrett i lokalsamfunnet
Saltenposten
Saltenposten
10.28.2023

I samarbeid med SUJO har Saltenposten har sett nærmere på ringvirkningene av fiskeoppdrett i lokalsamfunnet.

2019: Utbredt med strafferabatt etter straffesak-somling
Avisa Raumnes
Avisa Raumnes
10.30.2023

Journalist Thomas Frigård i avisa Raumnes gikk systematisk gjennom samtlige straffesaksdommer fra en periode på tre år i Øvre Romerike tingrett. I omtrent halvparten av dommene ble det gitt strafferabatt på grunn av for lang saksbehandlingstid.