Hjem
Undersøkende journalistikk
Alle Saker

Fagstoff fra sujo

Vi er spesialister på undersøkende journalistikk og er tilknyttet Universitetet i Bergen. Derfor kan vi arbeide med alle norske redaksjoner om graveprosjekter. Vi kan også bidra til å koordinere samarbeidsprosjekt og skaffe finansiering via støtteordninger. Vi har et stort nettverk i inn- og utland.

Datajournalistikk, store data og digitale verktøy (UJO 664)
Masteremner
10.1.24

Gir deg en grunnleggende forståelse av data som journalistisk verktøy. Går i dybden på fire faser i et datajournalistisk prosjekt: innhenting og import av data, vasking av data, analyse av data og presentasjon av data. Du får utfyllende praktisk erfaring med regneark, men gir også en kritisk forståelse av datajournalistikkens historie og funksjon.

2023: Brukte 2 timer og 48 minutter på å knuse Shabana Rehmans stiftelse
Prosjekt
5.1.24

Født fri-saken avdekker svakt rettsvern når private gransker på vegne av offentlige myndigheter. Hva skjedde og hvem ville at det skulle skje? Hvordan bør journalister nærme seg kilder som ikke vil stille opp?

Slik jobbet vi med Født fri-sakene
Nyhet
5.1.24

Nettavisens avsløringer av spillet som førte til stiftelsens konkurs formelig ropte etter kommentarer fra de ansvarlige. Fysisk oppmøte kan være effektivt.

Hvorfor sitte inne når kildene er ute?
Undersøkende journalistikk
5.1.24

Klassiske journalistiske metoder framstår i et nytt lys etter et år der redaksjonene sliter med å ta det neste steget i utforskingen av kunstig intelligens.

Bedre journalistisk dekning av arealkonflikter
Kurs
4.1.24

Få gode ideer fra Hallingdølen og en av norges fremste jurister på feltet.

Fem tips for å unngå ny Baneheia-feil
Ledelse
3.1.24

Baneheia-saken har lært oss at vi trenger mer en gode samtaler i redaksjonene. Vi trenger bedre rutiner og verktøy.

Enhances the quality of journalism programs
Nyhet
6.12.23

Bridging Investigative Journalism (BRIJ) is a mobility program between the American University’s School of Communication, the Centre for Investigative Journalism at the University of Bergen, and the Nordic Press Center in Washington

Norges mest leste masterprosjektet
Undersøkende journalistikk
28.11.23

Johanna Husebye sitt masterprosjekt var så interessant at VG innledet samarbeid og publiserte en reportasjeserie som ble nominert til SKUP-prisen.

Lederen er avgjørende for å lykkes i graveprosjekter
Ledelse
22.11.23

Undersøkende journalistikk står og faller på kvaliteten på reportasjelederen. Reportasjeledelse er et fag som kan og må læres. 

Ikke gi fra deg upublisert materiale
Undersøkende journalistikk
3.11.23

Å sende fra seg upublisert materiale for å unnslippe innklaging til PFU er en redaksjonell brist.

2019: Utbredt med strafferabatt etter straffesak-somling
Nyhet
30.10.23

Journalist Thomas Frigård i avisa Raumnes gikk systematisk gjennom samtlige straffesaksdommer fra en periode på tre år i Øvre Romerike tingrett. I omtrent halvparten av dommene ble det gitt strafferabatt på grunn av for lang saksbehandlingstid.

Fant ukjente asylbarn
Undersøkende journalistikk
28.10.23

I 2022 oppdaget NRK sine gravejournalister at det var en mangel i asylbarns sakene. Og dette er hele årsaken til det.

2021: Spesialundervisning i skolen
Prosjekt
28.10.23

Barn har rett på spesialundervisning om de her lese- og skrivevansker, utviklingshemminger, eller andre former for utfordringer på skolen. Men under pandemien mistet mange sårbare elever denne undervisningen, viser et undersøkende prosjekt vi realiserte sammen med Bergens Tidende.

2022: Asylbarna som forsvant
Prosjekt
28.10.23

En god ide hos våre studenter ble realisert gjennom vårt nettverk. Sammen med NRK ble det publisert en rekke saker om asylbarna som forsvant - og ingen myndigheter tok ansvar for. Ble hedret med årets studentpris under Gullparaplyen i Bergen.

2019: Vindparadiset
Prosjekt
28.10.23

De utenlandske eierne av Tellenes vindpark i Rogaland betaler minimalt med skatt i Norge, men flytter likevel store pengesummer ut av landet. Vindparken eies gjennom flere selskaper i land med lite eller ingen skatt, blant annet en øy i Det karibiske hav. Avsløring fra TV 2.

2019: Da høyfjellshotellet ble akuttmottak
Prosjekt
28.10.23

I løpet av hektiske høstdager i 2015 blir Rondablikk høyfjellshotell omgjort til akuttmottak for asylsøkere. Et drøyt halvår etterpå går driften av hotellet konkurs. Tilbake sitter en rekke ubetalte leverandører.

2019: Ringvirkninger av fiskeoppdrett i lokalsamfunnet
Prosjekt
28.10.23

I samarbeid med SUJO har Saltenposten har sett nærmere på ringvirkningene av fiskeoppdrett i lokalsamfunnet.