Vi er spesialister på undersøkende journalistikk og er tilknyttet Universitetet i Bergen. Derfor kan vi arbeide med alle norske redaksjoner om graveprosjekter. Vi kan også bidra til å koordinere samarbeidsprosjekt og skaffe finansiering via støtteordninger. Vi har et stort nettverk i inn- og utland.
Hvordan kan undersøkende journalistikk føre til nye lover mot korrupsjon og hvitvasking av penger? Vi får besøk av Scott Greytak fra Transparency International for å se på hvordan statlige myndigheter skjuler økonomisk kriminalitet, og hvordan gravejournalister kan avsløre dette.
I høst tilbyr vi tre masteremner i gravejournalistikk: Etikk, Historiefortelling og Fra idé til publisering i et graveprosjekt. Søknadsfrist er 15. april.
Hvordan får mediene bedre tilgang og avsløringer uten å gå på akkord med journalisters sikkerhet eller bli brukt som mikrofonstativ?
Da Vårt Land publiserte kritiske saker om to avdøde - forkynneren Einar Lundby og psykiateren Gordon Johnsen - ble de kritisert av leserne for å skape sensasjonsjournalistikk.
Forsvaret har kontrakt verdt 50 millioner med transportselskapet Bring. Denne avsløringen har Ingrid Borvik ved SUJO og UiB publisert i Klassekampen.
Sydsvenskans Inas Hamdan så at Al Jazeeras spredte konspirasjonsteorier og falske nyheter om Sverige. Etter å ha samlet inn et stort materiale, ble kunstig intelligens avgjørende for å finne en tydelig retning på prosjektet.
Lokale og regionale aviser driver i dag med graving og avsløringer vi før bare forventet av store riksmedier. Hvordan har dette skjedd? Se opptaket av seminaret hos Fritt Ord.
Kristine Bentestuen Ludvigsen er student nummer 100 på erfaringsbasert master i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen og SUJO.
Timmy Gresshoppe hjalp Pinocchio å skille mellom rett og galt. Kan en kunstig «moralsk rådgiver» gjøre samme nytte for maskiner som møter etiske utfordringer? Ja, mener professor Marija Slavkovik ved UiB.
En ny samarbeidsdesk styrker arbeidet med fordypende journalistikk i mindre redaksjoner. I februar starter det unike samarbeidet mellom LLA-avisene, NRK og SUJO.
Den 11.-12. april arrangerer vi sammen med SKUP og Norsk redaktørforening SKUPs lederskole for første gang.
KI kan være en skikkelig rasistisk, sjåvinistisk drittsekk. Informatiker Samia Touileb forklarer hvorfor det er sånn og hvorfor vi bør være bekymret.
Europa skriker etter mer mineraler, men er avhengig av Kina og Russland for å sikre forsyningssikkerheten. Det store europeisk graveprosjektet Gruvefeber avdekker at norske forekomster vil være viktige, men konfliktfylte. Det undersøkende prosjektet er satt i gang av Investigate Europe med journalister fra 11 land. Norske mediepartnere er Telemarksavisa TA, Nordlys, NRK Sápmi, Stavanger Aftenblad og Dag og Tid.
Klassiske journalistiske metoder framstår i et nytt lys etter et år der redaksjonene sliter med å ta det neste steget i utforskingen av kunstig intelligens.
Emnet ser på forholdet mellom teknologi og gravejournalistikken si samfunnsrolle. Emnet vil visa korleis moderne journalistisk relevant teknologi, som kunstig intelligens, har historiske røter. Det vil også ha ein etisk dimensjon, der teknologiens etiske og juridiske rammevilkår vil bli kritisk analysert.
Founded in 2018, the Center for Investigative Journalism (SUJO) at the University of Bergen is the only one of its kind in the Nordic region.
Bridging Investigative Journalism (BRIJ) is a mobility program between the American University’s School of Communication, the Centre for Investigative Journalism at the University of Bergen, and the Nordic Press Center in Washington
Få gode ideer fra Hallingdølen og en av norges fremste jurister på feltet.
Stiftelsen Tinius inviterte ledende KI-folk i Norden til frokostmøte for tips til redaksjonell bruk. Se Svenska Dagbladets Madelaine Levy fortelle om hva som har gått bra - og det som tryner.
Ved å sammenlikne kommuner gjennom indekser kan det gjøres mye god journalistikk. Overraskende nok er det liten eller ingen sammenheng mellom kostnader og kvalitet.
Undersøkende journalistikk står og faller på kvaliteten på reportasjelederen. Reportasjeledelse er et fag som kan og må læres.
Baneheia-saken har lært oss at vi trenger mer en gode samtaler i redaksjonene. Vi trenger bedre rutiner og verktøy.
Å sende fra seg upublisert materiale for å unnslippe innklaging til PFU er en redaksjonell brist.
Journalist Thomas Frigård i avisa Raumnes gikk systematisk gjennom samtlige straffesaksdommer fra en periode på tre år i Øvre Romerike tingrett. I omtrent halvparten av dommene ble det gitt strafferabatt på grunn av for lang saksbehandlingstid.
Johanna Husebye sitt masterprosjekt var så interessant at VG innledet samarbeid og publiserte en reportasjeserie som ble nominert til SKUP-prisen.